Waterput fort Sint Pieter geconsolideerd

De waterput na consolidatie

In de maand april 2022 is de waterput ten noordoosten van het fort Sint Pieter in opdracht van de gemeente Maastricht geconsolideerd. Nadat het putgebouwtje in 2013 was vrij gelegd en gerestaureerd, bleek het de afgelopen jaren toch vrij snel te gaan met het verval. Uiteraard was er sprake van de invloed van weer en wind, maar het gebouwtje bleek daarnaast een bepaalde aantrekkingskracht uit te oefenen op bezoekers die het als zitbank gebruikten en er hun kinderen op lieten klimmen en spelen. Daardoor waren er al veel stenen los gekomen.

De waterput vanuit het noorden gezien. Vooraan is duidelijk de ingang van het gebouwtje te zien. Achteraan zien we de lagen scheef liggende bakstenen die het begin van het gewelf markeren. Foto: Ron Wern├ę, gemeente Maastricht

Bij de laatste consolidatie zijn loszittende stenen weer vastgezet en zijn delen van het gebouwtje weer iets verder opgemetseld om het metselwerk meer samenhang en stevigheid te geven. Doordat enkele lagen baksteen zijn toegevoegd, is het geheel ook een stuk minder aantrekkelijk geworden om op te gaan zitten. Aan de voet van het muurwerk is een vorm van verharding aangebracht om schadelijke opgaande begroeiing zoveel mogelijk te weren.

Bij de werkzaamheden is bijzondere aandacht gevraagd voor enkele nog schuin liggende lagen baksteen, die verwijzen naar het ronde gewelf waarmee het gebouwtje was afgedekt.

In de nabije toekomst zal er waarschijnlijk een omheining om de put worden geplaatst.

Jos Notermans

7 juni 2022

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden